www.mahzungarip.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KIZ ÇOCUKLARININ OYNADIĞI OYUNLAR:

Aşağa gitmek

KIZ ÇOCUKLARININ OYNADIĞI OYUNLAR: Empty KIZ ÇOCUKLARININ OYNADIĞI OYUNLAR:

Mesaj tarafından lübabe C.tesi Tem. 25, 2009 5:23 pm

[color=red]KIZ ÇOCUKLARININ OYNADIĞI OYUNLAR:



1-Ebecik Oyunu:

Oyunun oynana bilmesi için misket büyüklüğünde yuvarlak beş adet taş bulunur. Oyun en az iki kişi arasında oynanır. Oyunda oynanacak oyunlar için bir sıra belirlenir. Oyunun devamlı bu sıraya riayet edilerek oynanması gerekir. Tespit edilen ilk oyuncu oyunu şu şekilde oynar:

Birler: Oyuncu taşları avucunun içine alır ve yukarı atar. Taşlar oyun alanına düşer. Oyuncu bu taşlardan bir tanesini ebe olarak alır. (Taşları alırken dokunup yerinden oynatmamak esastır.) Seçmiş olduğu ebe taşı aynı yüksekliğe kadar atar ve taş yukarı gidip gelirken yerdeki taşlardan birini hemen alıp sonra attığı taşı tutar. Diğer taşları da aynı şekilde toplar. Eğer toplayamaz veya ebeyi yere düşürürse oynama hakkını kaybederek oynama sırası diğer oyuncuya gelir.

İkiler: Birleri başarı ile tamamlayan oyuncu, birlerde olduğu gibi taşları atar ve birini ebe olarak alır. Yalnız bu sefer yerden taş toplama işi ikişer ikişer olarak yapılır.

Üçler: İkileri de başarı ile bitiren oyuncu aynı şekilde taşları yere atar. Bu sefer taşların üçünü bir ve birini de tek olarak yerden toplar.

Dörtler: Oyuncu avucunun içine taşları alır. Seçtiği ebeyi atar ve elindeki diğer taşları toplu olarak yere bırakır. Ebeyi tutar. Tekrar ebeyi atar ve koyduğu taşları alarak attığı ebeyi yakalar.

Yağlama: Oyuncu seçtiği ebeyi yukarı atar. Şahadet parmağını diğer taşları da düşürmeden yere sürer ve ebe taşını yakalar.

Köprü: Sol elinin şahadet parmağını orta parmağının üzerine geçirir ve baş parmağı ile şahadet parmağını gücü yettiğince açar ve yere kor. Böylece köprü kurulmuş olur. Diğer eliyle taşları köprünün arkasından geçirerek köprü önüne atar ve dağılmasını sağlar. İçinden ebe seçtiği bir taşı alır. Diğer oyuncu geri kalan dört taştan birini tuttuğunu söyler. Oyuncu tutulan bu taşa değirmeden diğer taşları, ebeyi yukarı atarak geçirmeye çalışır.

Kul : Oyuncu taşları avucunun içine alır ve bütün taşları yukarı atar. Elinin tersi ile bütün taşları havada kapmaya çalışır. Oyuncunun kaptığı taş sayısı kazanmış olduğu sayıyı gösterir. Eğer hiç taş kapmamış ise oyunu kaybetmiş sayılır.

Oyun oynanırken, ebe düşürülür veya yerdeki taşlar alınırken diğer taşlar oynatılırsa oyuncu kaybetmiş sayılır.



2-İp Atlama Oyunu:

En az üç kişi ile oynanır. İki oyuncu yaklaşık 5,6 m uzunluğundaki ipi ucundan tutarak sallar. Önce bir sayı atlanır. Sonra iki, üç ve dördüncü sefer döne döne atlanır. Beşincide eller beşik gibi sallanır. Altılarda ağız kapanır, yedilerde ağız açılır. Sekizlerde seksek yapılır. Dokuzlarda eller yumruk yapılarak bir birine vurulur. Onlar oturarak, on birlerde ip ayak ucunun altına alınır. On ikide ip ayak ökçesinin altına alınır. Sonra ellerin parmakları makas şeklinde yapılır, ip parmaklar arasına alınır. Bunu yaptıktan sonra son olarak “arslan, kaplan ağzını aç, geri yum” denir. Sallanan ip iki el arasına alınmaya çalışılır. İp alınamaz veya ayağa takılırsa, oynayan kişi yanar ve tutanlardan birine sıra gelir. Aynı şekilde oyun devam eder gider.

3-Sürek (Çizgi) Oyunu:

Düzgün toprak alan üzerine beş daire (kare) çizilerek oynanır. Oyun normalde iki kişi ile oynanmakta olup oyuncu sayısı ikiden fazla ise eşli olarak oynanır. Sürek ( yassı, yuvarlak taş parçası) ele alınarak birinci basamağa atılır. Sürek atılan bölüme basmadan ikinci basamağa atlanır. Tek ayak üzerinde sekerek beşinci basamağa kadar gidilir ve geri dönülerek gelinir. Sürek ayak ile dışarı çıkartılır. Oyun bu şekilde beşlere kadar devam ettirilir. Beşlerde tekrar birinci basamağa gitmeden sürek dışarı çıkarılır. Sonra oyunun ikinci bölümüne geçilir. Sürek beşlerin yanından birlere atılır. Buna ters birler denir. Sekerek birlere kadar gidilir ve sürek bu sefer birlerden beşlere doğru getirilir. Beşlerden dışarı çıkarılır. Bundan sonra sürek birlerin çizgi dışına atılır. Oyun iki kişi veya grup arasında oynanıyorsa, onlardan izin istenir. Eğer izin verilirse yürüyerek, verilmezse sekerek ve gözü kapalı olarak süreğin yanına gidilir ve üzerine basılır. Basamayan oyunu kaybetmiş sayılır.

Oyun sırasında çizgiye basılır veya sürek çizgi üzerine gelirse oyuncu oyunu kaybetmiş sayılır. Oyunu başaran kişi oyunun “kama” bölümüne geçer. Bu bölümde oyuncu ikinci basamağa oturarak süreği arkasına atar, sürek hangi bölüme düşerse orası kama olur ve çarpı (X) şeklinde çizilir. Kamayı alan kişi bir oyun kazanmış olur. Oyun, bütün çizgiler kama oluncaya kadar sürer. En fazla kama alan oyuncu oyunun galibi sayılar.





4- Kapankale:

Kalabalık gruplarla oynanır. İki kişi ebe olur, diğerleri tek sıra olup;

“Kapan kale kalbimde


20



Biz size geldik on birde



Geldiyseniz geldiniz

Bizleri memnun ettiniz”

Bu oyuna benzeyen fakat şarkısı değişik “ aç kapıyı bezirgan başı “

“Aç kapıyı bezirgan başı bezirgan başı

Kapı hakkı ne verirse ne verirse

Birinci sıçan ikinci sıçan üçüncüsünde kapan”

denilip o an gelmekte olan kişi kapana kısılır. Ebelerin isimleri hangisini bildiyse onun arkasına sıralanır. Oyun bitince iki grup olur, diğerlerine çürük elma denir.





5- Üşüdüm:

Kızlar el ele tutuşarak iki sıra oluşturur. İki grup söylerler.

1. Grup- Üşüdüm üşüdüm a benim canım üşüdüm

2. Grup- Kürkünü giy kürkünü giy a benim canım kürkünü giy

1. Grup- Kürküm yok kürküm yok a benim canım kürküm yok

2. Grup- Alsan ya alsan ya a benim canım alsan ya

1. Grup- Param yok param yok a benim canım param yok

2. Grup- Çalsan ya çalsan ya a benim canım çalsan ya

1. Grup- Asarlar basarlar en güzelini seçerler

Söyleyen taraf diğer tarafa doğru ilerler son söyleyen grup diğer alınan kişi diğer gruba geçer. Alınamadığı zaman oyun diğer taraf kazanmış olur.
lübabe
lübabe

Mesaj Sayısı : 210
Kayıt tarihi : 19/07/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz